perjantai 17. elokuuta 2018

Bensamanta nro 2 ja muita kaappeja

Viikko alkoi keräilyn suhteen varsin hyvin sillä heti maanantaina huomasin Torin sivuille myyntiin tulleen vanhan bensamittarin. Laittelin viestiä myyjälle samoin tein, toivoen ettei joku muu ole jo ehtinyt hienoa mittarikaappia ostamaan pois. Aamulla myyjä ottikin yhteyttä ja löimme kaupat lukkoon ja sovin noudon heti samalle päivälle. Sen verran myyjä kertoi puhelimessa että bensapumppu on siirretty heidän pihaansa vuonna 1973 ja on sitä ennen ollut ilmeisesti uudesta saakka käytössä lähistöllä sijainneessa kyläkaupassa. Tämä bensamittari on siis tähän saakka ollut aina Loviisassa. Myyjä oli myös ottanut yhteyttä mittarin aiempiin omistajiin ja kysellyt heiltä jos sattuisi löytymään vanhoja valokuvia joissa bensamittari näkyisi alkuperäisessä asussaan. Jään odottelemaan jos vaikka kuvia vielä löytyisi.


























Tämä bensamanta oli toiminut pitkään myyjän perheessä kuorma-auton tankkauspumppuna. Kaappi onkin maalattu samoihin väreihin kun heidän kuorma-autonsa.
Alunperin tästä on myyty Shell bensiiniä ja väritys on siis ollut puna-keltainen.



















Tämä bensamanta on lähes samanlainen kun tuo kesäkuussa löytämäni, mutta tuossa aiemmassa on kaappi kiinnitetty polttoainesäiliön päälle. Tässä samanlainen kaappi on kiinni valurautaisessa jalustassa. Noita säiliön päällä olevia aina välillä tulee vastaan mutta näitä jalalla olevia näkee hieman harvemmin. Tässä on myös alkuperäinen globe eli tuo päällä oleva mainoskupu säilynyt tallessa. Tuo säiliö on noin 15cm korkeampi kun valurautajalka. Jalalla olevalla pumpulla on globen kanssa korkeutta noin 290cm.





















Pumppu ja mittari olivat jo purettu irti, mutta kyllä siinä silti hetki meni ennen kun yli 40 vuotta samoilla sijoillaan ollut mittari saatiin kyytiin. Jalusta oli pultattu betonivaluun kiinni ja lisäksi valuun oli työnnetty rautaputki joka oli hitsattu kiinni jalustan sisäosaan. Kaappi toimi myös sähkökaappina ja sen takaseinään oli kytketty pistorasioita sekä katkaisijoita ja ajastin. Sähköt saatiin purettua pois ja irrotin ensin kaapista globen ettei se hajoa kuljetuksessa. Sitten ruuvasin yläosan irti jalustasta. Sen jälkeen saatiin hitsaukset irti tukiputkesta ja jalka nousikin nostamalla mittansa verran putkesta yli. Sen verran oli jalustalla painoa että onneksi myyjän poika oli auttamassa, yksin olisi jäänyt nostamatta niin korkealle.





Viimeinen tarkastusleima on lyöty vuonna 1965.


























Fennia bensamittari. Valmistaja O/Y Nylund & Rahikainen A/B Konepaja Helsinki.
Valmistenumero 874.

























Tässä bensamittarissa oli tallella tämmöinen mittalasien välissä ketjussa roikkuva kartio jolla nähdään että mittari on säädetty suoraan jotta mittaputket näyttävät oikein. Pitää noihin toisiin mittareihin sorvailla samanlaiset kadonneiden tilalle.

























Tämän hieman enemmän patinoituneen kaapin löysin viime syksynä Lammilta. Se on myös ollut Shellin käytössä. Siitä on bensapumppu purettu irti ja se on tällä hetkellä käytössä pumppaamassa polttoainetta farmisäiliöstä traktoreihin ja muihin työkoneisiin. Noita pelkkiä pumppuja kyllä löytyy helposti mutta minun kohdalle on tuntunut osuvan vain liian suuria tai liian pieniä. Eiköhän se sopivakin vielä löydy. Tämä kaappi pitäisi hiekkapuhaltaa ja takaseinä kaipaa myös uutta peltiä. Pitäisi pitää vähän suuremmat hiekkapuhallustalkoot kun alkaa näköjään näitä kaappiprojekteja kertymään.

























Tämä on hieman uudempi kaappi kun nuo kaksi suurempaa ja tässä on mittarissakin jo pieniä eroja niihin verrattuna.

























Myös tässä on Oy Nylund & Rahikainen Ab:n Fennia bensamittari, mutta jo hieman päivitetyllä ulkoasulla. Valmistenumero 2306.

























Vaikka kaappi on ulkopinnasta pahasti ruosteessa niin ovien sisäpuolella on Shell logot pysyneet varsin hyvässä kunnossa.

























Tämä Trustivapaa Bensiini eli tunnetummin TB bensamittarikaappi tuli kerättyä talteen viime talvena. Se on ilmeisesti ollut kiinnitettynä säiliön tai tynnyrin päälle bensanmyyntipisteessä.
















































Ljungmans bensamittari. Viimeksi leimattu vuonna 1972.



















Tuon vihreän bensamittarin mukana tuli myös tämä Shell kyltti. Tämä ei siihen mittariin kuulu vaan tämmöisiä on käytetty ainakin Gilbarco Trimline bensamittareiden etulevyssä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti